marți, 17 iunie 2014

Fascinatia Turciei - Muntii Taurus Ep. I

Turcia in mai multe episoade - Ep. I - Nemrut Dagi
Muntele Nemrut provine din stravechiul nume Nimrod care semnifica puterea primara, capabila sa realizeze muncile cele mai dificile si careia nimeni si nimic nu i se poate opune. Nemrut dagi este unul dintre cele mai putin cunoscute locuri si totodata cele mai  spectaculoase locuri ale Turciei. Nemrut este cel mai inalt munte din nordul Mesopotamiei, situat la altitudinea de 2.134 m.                                     Vf. Nemrut - 2.134 m cu ale sale statui decapitate.

Giganticele statui sunt reprezentari ale unor zei si zeite geco-romano-persane precum: Verethragna-Hercules, Aramazd-Zeus, Oromasdes-Ahura Mazda, Bakht-Tyche si Mihr-Apollo-Mitras. Statuile au fost in vremea construirii lor asezate pe niste tronuri, timpul, cutremurele, cautatorii de comori au ajutat la "decapitarea" lor, acum fiind imprastiate pe jos. 

                                        
Tumulusul funerar ridicat asemenea unei piramide adaposteste osemintele regelui Antiochus I de Commagene, un rege obscur, dar cu ambitii faraonice, care si-a ridicat si el o statuie alaturi de cele ale zeitatilor enumerate mai sus, semn ca se credea egal cu zeii. De altfel, el spera sa instituie un cult si dupa moartea sa, prin care urmasii sa il celebreze, in perioada dintre 10 si 16 ale fiecarei luni - pe 10 ale lunii se celebra incoronarea regelui si pe 16 ale lunii, nasterea lui Atnichus I. Regele obsedat de propria persoana - care chinuise probabil mii de oameni obligati sa care pe munte echivalentul a opt trenuri de marfa incarcate cu piatra - nu a avut parte de cultul mult dorit. Nici nu a murit bine tiranul si poporul sau l-a uitat. Sic transit gloria mundi!
Cu toate acestea tumulusul de la Nemrut ramane o dovada a iscusintei ingineresti a secolului I i.Hr., o lucrare invaluita in mister fiindca nimeni nu a reusit sa explice cum a fost caraat pe munte enorma cantitate de piatra care alcatuieste tumulusul funerar si statuile sale. Statui care se gasesc deoparte si de cealalt parte a tumulusului, adica la est si la vest.
Terasa de vest contine o lespede mare, cu un leu, arătând aranjamentul stelelor si planetelor Jupiter, Mercur și Marte pe 07 iulie 62 î.Hr. Acest lucru este considerat de catre unii cercetatori a fi un indiciu al momentului in care a început construcția monumentului. Partea de est este bine conservată, fiind compusa din mai multe straturi de rocă, și un traseu la poalele muntelui, traseu care indica un pasaj cu pereți care leagă terasele de la est la vest. Terasa vestica e cu zece metri mai jos decat cea estica.

Statuile au cate opt-noua metri inaltime, iar tumulusul funerar are 49 m inaltime si 152 m in diametru.Zeitatile au fete grecesti, dar sunt imbracate si coafate in stil armean si persan.
Când Imperiul seleucid, a fost invins de către romani in 190 i.Hr. in batalia de la Magnesia, a inceput sa se destrame, noi regate au fost stabilite pe teritoriul său de către autoritatile locale. Regatul de Commagene a fost unul dintre statele succesoare ale seleucizilor si ei au ocupat terenul aflat intre muntii Taurus si Eufrat. Statul de Commagene a avut o gama larga de culturi intre 62 i.Hr. - 38 i.Hr. Regele Antiochus I a creat un program religios dinastic ciudat, în care a inclus zeitati armene, greacesti si zeitati persane, neuitand sa se treca si pe sine intre aceste zeitati. Acest program religios a fost foarte probabil o încercare a lui Antiochus de a unifica regatul sau multietnic si a asigura autoritatea dinastiei lui.
Desi cultul impus de Antiochus nu a durat mult după moartea initiatorului sau, multi dintre succesorii săi au avut propriile lor morminte construite fie pe Muntele Nemrut, fie in apropierea lui, dupa acelasi model, dar la scara mai mica.In 1987, muntele Nemrut a intrat in patrimoniul UNESCO.
Situl de la Nemrut a fost excavat în 1881 de către Karl Sester, un inginer german care se ocupa cu evaluarea rutelor de transport pentru otomani. Problemele au aparut atunci cand sapand in tumulus, pietrele au fost astfel imbinate, ca scotand ceva, practic se darama edificiul, motiv pentru care s-a renuntat la a mai cauta locul exact unde se afla mormantul lui Atiochus in cadrul tumulusului. Sapaturile ulterioare nu au reusit sa descopere mormantul lui Antiochus I. Arhelologii sunt de parere ca, totusi, aici, in acest tumulus, se afla locul de veci al regelui de Commagene.
Muntele Nemrut se afla la aproximativ 50 km de orasul Adiyaman.

Niciun comentariu: