duminică, 5 noiembrie 2017

Maroc - Casablanca

 CASABLANCA

Marocul e o tara splendida. De cativa ani (vreo sapte) visam sa ajung acolo. Anul acesta visul mi s-a implinit. Un loc minunat,  cu parfum de Africa, Orient si Occident, din toate la un loc.
Pentru inceput am aterizat la Casablanca.

Casablanca, cel mai mare oras al Marocului, port la Oceanul Atlantic, si primul, din punct de vedere al importantei sale comerciale pentru aceasta tara. Astazi are patru milioane de locuitori. In trecut era cunoscut sub numele de Anfa, nume provenit din limba berbera. De altfel, si azi exista in acest oras un bulevard faimos numit Bulevardul Anfa. Portughezii au cucerit orasul, prin secolul XV, si l-au numit Casa Branca, adica Casa alba. Spaniolii i-au spus Casa Blanca In 1907, Marocul a intrat sub protectorat francez, dar numele orasului s-a pastrat - Casablanca. In timpul unui cutremur din veacul al XVIII-lea orasul a fost distrus, a fost refacut de Sultanul Mohammed ben Abdallah care l-a numit Ad-dar Al Baidaa', dar s-a pastrat si numele Casablanca, in varianta araba Kazablanka.


 Tramvaiul a fost introdus in Casablanca acum patru ani si cu el se poate face turul orasului in circa 40-50 de minute.


 In Maroc, barbatii obisnuiesc sa isi serveasca fie ceaiul, fie cafeaua, dimineata sau seara, la cafenea, in timp ce femeile muncesc in gospodarie acasa. La un ceai sau cafea se discuta politica ori ultimele noutati din cartier, se citeste ziarul sau se urmareste un meci de fotbal la tv.

 Fructul de cactus este foarte apreciat pentru rezolvarea derajamentelor stomacale (foto sus). Sucurile de rodii si portocale se vand aproape oriunde pe strazile din Casablanca (foto jos).


  Casablanca este un oras frumos, dar care nu sta prea bine la capitolul curatenie. Dar... cine spune ca trebuie sa te duci in Maroc si sa cauti igiena din Elvetia? Esti in Africa, iar aici notiunea de curatienie are un alt inteles. Orasul Casablanca trebuie luat ca atare si apreciat pentru farmecul sau aparte, fiindca are multe comori ascunse. Arhitectura cladirilor din Casablanca este influentata puternic de stilurile frantuzesti de arhitectura.


Acestea (foto mai jos) sunt asa-numitele  Grand Taxi din Casablanca, fiind ca pot lua sase-sapte persoane la bord. Exista si Petit taxi, de culoare rosie, unde incap doar trei persoane si soferul.

                                         Vazatorii de apa, cu apa tinuta in burduf de capra sunt mai degraba o atractie turistica in Maroc, de altfel orice fotografie cu ei costa, decat iti ofera apa de baut. Si apoi apa in burduf de capra..., dar daca esti in desert sa vezi ce buna e!


                                        Biserica Notre Dame Lourdes a fost construita in 1954, deci este relativ noua,  in interior fascineaza  jocul de lumini al vitraliilor. In Casablanca mai exista si catedrala Sacre-Coeur, ridicata in 1930. Strainii (franceyii cu precadere) sunt cei care formeaza enoriasii acestor biserici.

Marocul este un regat, monarhie constitutionala, regele esteMohammed al VI-lea, care are cate un palat in fiecare dintre orasele importante ale Marocului. Acesta este palatul din Casablanca. Nu se viziteaza decat pana  portile impresionante ale palatului.

 Moscheea Hassan al II-lea este cea mai mare moschee din Maroc, cea mai mare moschee din Africa, are cel mai inalt minaret din lume (210 metri) și este printre cele mai mari moschei din lume.
 Moscheea Hassan al II-lea a fost ridicata din ordinul regelui Hassan al II-lea, tatal lui Mohammed al VI-lea. La construirea ei in 1986 au participat cei mai buni arhitecti din Maroc, sub conducerea unor arhitecti francezi, dintre care cel mai renumit a fost Michel Pinseau. Marocanii, fiecare dintre cetatenii acestui stat, au fost invitati/obligati sa contribuie cu bani la grandiosul proiect. Mai mult de 10.000 de constructori au lucrat la realizarea acestei moschei, pentru a o termina în anul 1989, când regele împlinea 60 de ani, dar nu au reușit asa ca au finalizat-o abia in 1993. In continuare, fotografii din interior.

Niciun comentariu: