luni, 14 mai 2018

Madrid in patru zile (Partea 1)

                          
Madrid in patru zile - Ziua 1


                                                               Puerta de Toledo
Constructia Puerta de Toledo a inceput in 1813 din ordinal francezului Joseph Bonaparte, pentru a sarbatori ascensiunea sa la tronul Spaniei. Dar francezul nu a stat mult pe tronul spaniol, oricum constructia a fost terminata in 1827 de arhitectul Antonio Lopez Aguado.

                        Muntii inzapeziti se vad de la Madrid, din apropiere de catedrala Almudena.
Catedrala Almudena a fost construita in 100 de ani. Catedrala are 104 metri lungime si 76 latime. Domul central are un diametru de 20 de metri. In anul 1883 a inceput constructia si a fost finalizata in 1993.


           Catedrala Almudena se afla langa Palacio Real din Madrid/Palatul Regal din Madrid.
Palatul Regal din Madrid, (Palacio Real sau Palacio de Oriente) este resedinta oficiala a Regelui Spaniei din Madrid. Are o suprafata de 135.000 metri patrati si 3.418 de camere, fiind considerat cel mai mare palat regal din Europa.


Catedrala Almudena 


                                                                         Plaza Spania
                                                                  Teatro Real/Teatrul Regal

                                                      Palatul Regal din Madrid                                                         Parcul Campo del Moro                                     Palatul Regal vazut din Parcul Campo del Moro
                Templo de Debod. Un templu egiptean ce a fost mutat bucata cu bucata in inima Madridului.
A fost construit in secolul IV i.H. in satul Debod, aflat la 15 km de Aswan. Templul din Debod era dedicat zeilor Amon si Isis. In 1968 Egiptul l-a donat Spaniei, ca recunostinta pentru sprijinul oferit de inginerii spanioli la constructia marelui baraj de la Aswan in anii '60-'70. El Palacio de Cibeles/Palatul Cibeles din piata cu acelasi nume. In centrul pietei se afla statuia zeitei romane Cibele intr-un car  tras de doi lei.

Palatul Cibeles a fost construit intre 1905 si 1917 de Antonio Palacios. Pe vremuri aici era Muzeul Postei si Telecomunicatiilor. Din pacate, fatada este in renovare.

                               Fantana Cibeles, amplasata in centrul pietei unde se afla Palatul Cibeles.
                                                                    Muzeul Prado
Muzeul Prado/ Museo del Prado cuprinde una dintre cele mai interesante colectii de arta europeana, din secolul al XIV-ea pana la inceputul secolului al XIX-lea. Goya, Velazquez, Rubens, Ti'ian, Rafael, El Greco, Caravaggio, Murrillo si multi multi alti pictori celebri isi au lucrarile expuse aici. Din pacate nu este voi sa faci fotografii in interior...

               Biserica San Jeronimo El Real, cunoscuta mai simplu sub numele de Los Jeronimos se afla chiar langa Muzeul Prado, mai exact in spatele lui.                                           Parcul Retiro/Parque del Retiro si ale sale monumente.


                                                             Poarta Alcala

                                                      Din nou, Fantana Cibeles


Madrid in patru zile - Ziua 2                                                             Fantana lui Neptun


                                                          Proteste la Madrid
Ursul la copacul cu fructe este unul dintre cele trei simboluri ale Madridului. Se afla amplasat in Piata Puerta del Sol, inima centrului istoric din Madrid. Statuia are 20 de tone. Numele statuii este "El Oso y El Madrono". Celelalte doua simboluri ale Madridului sunt Poarta Alcala si Fantana Cibeles.                                                                Plaza Mayor


                                                           Biserica San Miguel


Piata San Miguel/Mercado de San Miguel, ar putea sa se numeasca la fel de bine Plaza Tapas, gaseşti aici gustari tapas dintre cele mai diverse: jamon, chorizo,branzeturi, caviar, scoici, stridii, midii, caracatita, gustari, salate de fructe de mare, vinuri, bere, dezmat culinar!

                                                             Un inger cazut... in cap

Este la moda sa iti plimbi cainele in carucior. Am vazut asta si in Lisabona. E carucior tipic pentru... catei.
                                                            Asa se fac churros -un fel de gogosi cu model de biscuiti spritati, care se pudreaza cu zahar sau se inmoaie in ciocolata:


Un comentariu:

Anonim spunea...

Superb Madridul vazut de tine!
Vreau si eu tapas si dulciuri!