marți, 10 iulie 2018

Scotia - o tara de basm - IV

EDINBURGH, din pacate in acea dimineata am prins ceata si frig, macar bine ca nu a plouat!
                                                             Castelul Edinburgh, situat pe locul unei vechi fortarete din secolul al V-lea, unde se afla bijuteriile coroanei scotiene şi Stone of Destiny/ Piatra Destinului, unde erau incoronati regii scotieni, dar care de fapt se afla la Londra, la Westminster (britanicii au adus-o din Scotia pe la 1296), de unde, in 1950, niste nationalisti scotieni au furat jumatate din piatra , apoi au returnat-o englezilor pentru ca dupa aceea sa se spuna ca nu ar fi fost returnata jumatatea devarata ci o alta piatra. Cui ii pasa? Noua in nici un caz.

                                                              Artera Royal Mile                                                                Catedrala Sf. Giles

                                                      Catedrala Sf. Giles din Edinburgh

Calton Hill ofera o privelişte superba asupra oraşului. În varful acestui deal vom este Observatorul, cu un dom in stil grecesc, Monumentul National, o copie neterminată a Panteonului din Atena, Monumentul Nelson si Monumentul Burns.

                            Pentru funii Star Wars - R2-D2 "surade dintr-o vitrina"


                                         De la Edinburgh am plecat spre Capela Roslin, in fata noastra o scotianca pedala la acest mijloc de transport, motiv pentru care cu greu a putut fi depasita de autocarul nostru, cu volanul pe stanga.

Capela Rosslyn, devenită celebră în toată lumea datorită romanului Codul lui Da Vinci, de Dan Brown. Nu am avut voi într-un loc secret, sici s-ar afla Sf. Graal. Unele reprezentari florale ar semana cu porumbul, ori capela dateaza de dinaintea ajungerii lui cristofor columb in America, altel ar semana cu agave. Noi ne-am uitat si am constatat ca sunt pure speculatii. e frumoasa capela, dar mai mult legendele o fac asa de faimoasa, decat realitatea din teren. 

                                                O fotografie din interior, pe furis...3 comentarii:

Ina Marginean spunea...

Ce frumusete!!! N-ai idee ce ma bucur cand primesc mesajele tale! Si eu imi doresc sa vad Scotia si Irlanda, printre altele, dar pana acum n-am avut noroc ... Iti doresc sa ajungi oriunde vrei si sa ai parte numai de vreme buna!

ALICE GHERMAN spunea...

Multumesc pentru urari. Si pe mine ma intereseaza Irlanda, daca te hotarasti..., dar in nici un caz anul acesta.

Anonim spunea...

Frumos. Frumos. Frumos.