marți, 10 iulie 2018

Scotia - tara de basm -II

CASTELUL STIRLING
Situat in orasul cu acelasi nume, unul dintre cele mai importante castele din Scotia, din punct de vedere arhitectural şi  istoric, Castelul Stirling a fost  una dintre resedintele preferate ale monarhilor scotieni si englezi, cu precadere a celor din dinastia Stuart. Castelul se inalta pe un perete de stanca vulcanica si aminteste vizitatorilor de existenta eroului national William Wallace, personajul principal al celebrului film "Braveheart", care insa, din cate ne-a povestit ghidul, nu era nici pe departe asa de simpatic precum cel interpretat de Mel Gibson. Perimetrul castelului include gradinile, Capela Regala sau Marea Sala, Palatul Regal sau Cladirea Veche a Regelui.O vizita la o distilerie de whisky - distileria Glengoyne - e absolut OBLIGATORIE in Scotia. Nu ai vazut Scotia daca nu ai degustat whisky!
Whisky Glengoyne are o finite aparte, are parfum, ei il matureaza in butoaie de stejar aduse din Spania care au fost acolo utilizate pentru vin, timp de doi ani.Cand au procedat prima data astfel, a fost din lipsa de bani pentru butoiele de stejar noi, apoi si-au dat seama ca de fapt butoaiele in care a stat vinul timp de doi ani, luate la acea vreme gratis de la spanioli (azi nu mai sunt gratisEmoji) i-au dat licorii un gust foarte bun si aparte, apoi au inceput sa produca toata cantitatea in aceasta maniera si Whisky-ul de Glengoyne a devenit celebru, asa cum cel de Oban e celebru pentru ca e afumat.
                                          Lacul Loch Lomond si Parcul National Trossachs "Insula insurateilor" de pe Lacul Lomond, acolo unde tinerii insuratei stateau o luna singuri singurei si trebuiau sa se descurce fara ajutorul nimanui, fara ustensile si confortul unei case, si daca se descurcau timp de o luna inseamna ca mariajul lor avea sa dureze.
Un comentariu:

Varul tau Sandokan spunea...

O vreme de vis. Cand am fost eu a olouat in toate zilele.