marți, 10 iulie 2018

Scotia - tara de basm - in mai multe episoade ( I)

Mi-am dorit de ani de zile sa ajung in Scotia. Mi-a placut intotdeauna cum suna cimpoiul scotienilor, cum le sedea cu kiltul si totata costumatia la parade. Piesajele de munte si castelele cu povestile lor m-au fermecat. Cand s-a ivit ocazia, desi nu era initial prevazuta pentru mine - dar nu-i pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste! - am zis pe loc: daaaaa! Si Scotia nu m-a dezamagit, ne-a primit cu soare si caldură. E o tara de vis, cu orase, oameni si peisaje minunate. Ne-a ajutat vremea din plin, in timp ce in tara la noi ploua de se revarsau raurile, in Scotia a fost cald, foarte cald pentru acest taram. Scotienii ne-au spus ca am fost niste Norocosi! Nu tu ploaie, nu tu ceata (ei, a fost un pic la Edinburgh, dar nu ma plang din sapte zile, sase au fost impecabile si nici a saptea nu a fost asa de rea, ca la Edinburgh s-a ridicat, pana la urma, ceata). Deci iata ce am vazut:
GLASGOW -  Glasgow, situat pe malurile raului Clyde, cel mai mare centru industrial al tarii.

Catedrala Sf. Mungo din sec. al XII-lea, singura catedrala medievala scotiana care a scapat de distrugere in timpul lui Henric al VIII-lea.

                                               Catedrala Sf. Mungo/ High Kirk of Glasgow
                                                           Mormantul Sf. Mungo,Sf. Mungo, fondatorul episcopiei, care a fost inmormantat aici in anul 603.

                                                             Prin orasul Glasgow                                                                        George Square

5 comentarii:

liliana spunea...

O poveste frumoasa, in imagini superbe! Felicitari!

ALICE GHERMAN spunea...

Multumesc pentru aprecieri!

Bombi spunea...

Frumoase poze dar bisericile sunt inalte si reci. Noroc ca ai mai pus si o floricica...

Bombi spunea...

Frumoase pozele dar bisericile sunt inalte si reci. Bine ca ai mai pus si cate o floricica...

ALICE GHERMAN spunea...

Da, bisericile sunt reci fiindca asa se constuia pe atunci, orcum tara are multa piatra deci s-a optat pentru piatra, ei tin de Biserica Scotiei, care este o biserica protestanta, deci nu tu icoane, nu tu picturi, sunt oricum in stil gotic deci... asta e. Multe biserici au fost desacralizate, am vazut destule care nu mai apartin niciunui cult, in ele sunt birouri de informatii turistice, biblioteci, fiindca nu mai au enoriasi...