joi, 13 februarie 2020

Bansko, Bulgaria                                         Bansko, orăşelul staţiune de la poalele Munţilor Pirin.
 


Prin înălțimea sa de 2.914 m peste nivelul mării, vârful Vihren (se vede în imaginea de mai sus, apoi în cea de mai jos) nu întâmplător este numit perla orașului Bansko. Se află în partea de nord a munților Pirin și anume pe creasta principală între vârfurile Hvoynati și Kutelo, între râurile Vlahinska și Banderitsa. Este cel mai înalt vârf din munţii Pirin şi al doilea vârf ca înălţime din Bulgaria, dar al treilea din Peninsula Balcanică, după Musala - 2.925 m (Bulgaria, Munţii Rila) şi Mytikas - 2.917 (Grecia, Munţii Olimp).

                     Vedere spre Vihren, la o cană de cafea, lângă staţia de telescaun Kolarski.


Vf. Todorka - 2.746 m în plan îndepărtat şi ale sale pârtii. (imaginea de sus)

                              
                                                           Vf. Vihren (imaginea de jos)
                                                                  Vf. Todorka


De Vârful Todorka se leagă două legende. Una povesteşte despre o fată bulgară curajoasă – Todorka care a fost apărătoarea cetății Sitan şi care s-a luptat cu invadatorii turci până la ultima suflare. Aceasta a preferat să moară în loc de a primi credința străină. Cea de-a doua legendă povesteşte despre o fată obișnuită, numită Todorka, care a dorit să se mărite cu iubitul ei Vasil, dar tatăl ei nu i-a permis. Drept urmare fata a fugit din casa natală, s-a urcat pe vârful care astăzi îi poartă numele și a început să plângă. Lacrimile sale s-au scurs jos pe pantă și au format lacurile Todorini Ochi (Ochii Todorei), mai numite și Todorini salzi. Iubitul său a căutat-o peste tot în zadar. Acesta a ajuns la vârful Vasilashki Chukar și, din cauza disperării, s-a aruncat în lacul care constituie o parte a acurileor numite azi Vasilashki.Cu parapanta, pe deasupra oraşului Bansko. Bansko (în aromână Sofahderi) este un oraş şi o populară staţiune de schi în sud-vestul Bulgariei, situat la poalele Munţilor Pirin, la o altitudine de 925 m, deasupra nivelului mării. Aici s-au născut poetul bulgar Nikola Vaptsarov şi iluminiştii bulgari Paisie de la Hilandar şi Neofit Rilski. La recensământul din 2011 avea o populaţie de 9.019 locuitori. În apropiere este localitatea Razlog unde trăiesc mulţi aromâni.


                                          Vf Todorka , văzut noaptea din Bansko.

 
Partia din Bansko e luminată noaptea, iar tunurile de zăpadă îşi fac treaba, pulverizând fulgi de nea întreaga noapte.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Splendid

Anonim spunea...

Frumoasa zona. Am fost si eu acum doi ani. Dar cred ca pentru iubitorii de munte, de drumetii pe munte vreau sa spun, e mult mai bine sa mergi vara sa urci pe Vihren.

Anonim spunea...

Da, acolo e de mers vara in drumetii, iarna la schi!

Varul tau Sandokan spunea...

FRUMOS iti sade la munte, in Muntii Pirin. da Musala pe cand?

Unknown spunea...

Foarte frumos. Multumesc

Anonim spunea...

Minunati sunt muntii oriunde s-ar afla.

Anonim spunea...

E scump la Bansko? Ma refer la inchiriere echipament schi, telegondola, telescaun...

Anonim spunea...

E scump la Bansko?

Anonim spunea...

Da, da, frumos Bansko, dar si noi avem locuri frumoase!

ALICE GHERMAN spunea...

Bansko are farmecul sau, iar muntii Pirin, dar si Rila sunt la fel de frumosi si maiestuoşi. Desigur, şi noi avem peisaje de vis, ideea este sa luam fiecare loc aşa cum este şi să îl apreciem. Bansko nu e foarte scump dacă faci rezervare din timp şi dacă, după buget, cauţi să mănânci acolo unde îţi permite punga. Cât despre închirierea echipamentuluide schi, costa 30 de leva pe zi.